Épület-automatizálás

A kezdet.
Az épület-automatizálással 1981-ben kezdtem foglalkozni, amikor egy hőtárolós fűtési rendszert kezdtünk fejleszteni majd elindítottuk a szabadalmaztatási eljárást./lajstromszám:190993/
Hárman dr. Léderer András, Dénes István, Lányi Tamás, egy év alatt a három szakma /épületgépész, vegyipari gépész, villamos üzemmérnök/ közös munkájával alakítottuk ki az ideális fűtési rendszert. A szilárd tüzelés és a padlófűtés előnyét használtuk ki úgy, hogy amikor a helyiségek hőmérséklete elérte a beállított értéket, a szilárd tüzelésű kazán optimális égéssel egy puffertárolóba tárolta a meleg energiát. Számomra itt indult az épület-automatika, amikor szétválasztottuk a hő termelését és elosztását.
A gázfűtés jelentős terjedésekor csökkentettük a puffertároló méretét, optomalizálva a gázkazán minimális működési idejét, a különböző hőmérsékletű fűtési víz előállítását. Ezt egy „”UFO” névre keresztelt tartállyal oldottuk meg. Ez a tartály ellátta a ma használatos hidraulikus váltó funkcióját is.
Ebben az időben kezdett a rézcső használata elterjedni a fűtésszerelésben. Ez lehetővé tette az addig síkban szerelt hőközpontokhoz képest a térben egymás előtt több rétegben szerelt csőhálózattal kialakított hőközpont létrehozását.
Célom volt az épületek fűtés vezérlésének kialakításánál, hogy mindig az optimális megoldást készítsük el az adott ház kialakításához a felhasználó igényéhez alkalmazkodjunk. Ebben az időben alakult ki a „Lányi Egyedi Elektronika” név. Az ideológia az volt és máig sem változott, hogy csak ott fűtsünk ahol szükség van rá, szabályozható legyen a helyiség hőmérséklete, és csak akkor működjön a kazán, a szivattyúk ha hőigény van. Átmeneti időszakokban így kiküszöböljük a kazán gyakori ki-be kapcsolását, a szivattyúk felesleges működését.

A vezérlés.

Kezdetben a fűtés logikáját relés vezérléssel oldottam meg. Ez nagy megbízhatóságot jelentett. A tapasztalat  azt mutatja, hogy 10-15 év után szivattyú meghibásodás előfordult, de a vezérlés hibátlanul működik.

dr. Léderer András épületgépészeti tervei mindig a nemzetközi technika élvonalát követve, esetenként megelőzve olyan bonyolultságú hőközpontokat  alakított ki, melyek vezérlésére már nem volt megfelelő a relés vezérlés, ekkor váltottam a Siemens LOGO programozható vezérlésre.

Az épületgépészet fejlődése és az igények bővülésével a padlófűtés és radiátorfűtés mellett megjelent a felületfűtés-hűtés, medencefűtés, jacussi fűtés, fan-coilok, infra sugárzók, solar technika.

A hőtermelés új eszközei.

A hő termelő oldalon is bővült a kínálat a gázkazánok mellé beléptek a hőszivattyúk, napenergia.

Az első hőszivattyús fűtési rendszert a THERMO kft 1993-ban tervezte egy Fóton épülő családi házba./Számomra akkor megdöbbentő volt egy olyan ház, aminek nem volt kéménye./ Ekkor kellett először vezérlést készítenem hőszivattyúval fűtött családi házba. Itt készült először olyan vezérlés ami januárban a napkollektorral a talaj kollektor visszafűtését végezte.

A hőszivattyú újszerű felhasználása .

A következő fordulópont 2005-ben következett be amikor dr. Léderer András sokak hitetlenkedése ellenére megtervezte az első hőszivattyúval működtetett fűtési-hűtési rendszert Nyíregyházán. Ekkor a hőszivattyú gyártója is hitetlenkedett a megvalósíthatóságon. A következő évben az Alpa-Innotec hőszivattyú gyár fejlesztői vonakodva vették tudomásul hogy a fűtésre gyártott kútvizes hőszivattyújukkal Dunakeszin egy hűtő fűtő rendszert  tervezett dr. Léderer András és az Energotest cég gépész tervezője. A hosszú tervezési folyamatban a huszonhatodik terv verziót építették meg, ami azóta is jelentős költségmegtakarítás elérve tökéletesen működik. Az Energotest fűtési-hűtési rendszerének működtetési tervét a LOGO vezérlőre készítettem el, amit a cég átültetett a nagy megbízhatóságú saját CAN buszos vezérlésére.

Egyedi vezérlések.

Az egyedi vezérlések szükségességét az is alátámasztja, hogy a gyártók saját elemeinek együttműködésére saját komplett rendszert terveznek és ebbe az irányba terelik a felhasználókat.

Aki ettől eltér és a ház gépészetében egyedi igényei is vannak, nem csak egy cég készülékeit kívánják beépíteni,  ekkor a készülékek illesztését, a beépített elemek rendszerben történő működtetését biztosítják az általam tervezett és kivitelezett vezérlések.

A váltás.

A vezérlésben a következő váltást egy szentendrei megrendelő kényszerítette ki, azzal az igénnyel, hogy Ő Várnából szeretné a gyermekszoba fűtését ellenőrizni és beállítani. Akkor nem tudtam ez megvalósítani, így  elestem ettől a szép munkától.

Minőségi váltás.

Hosszú keresés, több rendszer megismerése után választottam a Loxone miniszervert, ami műszaki tartalmában,  ár-érték arányával, KNX kompatibilitásával, a fejlesztők szemléletének előremutatásával győzött meg.

Úgy gondolom hogy ez a központi egység lesz a következő évek vezérlésének alapja. Ez a miniszerver az épületgépészeti vezérlés mellett az okos házak minden igényét ki tudja elégíteni. A hőközpont, a fűtés hűtés vezérlése mellett az automatikus redőnyvezérlést, a világítás vezérlését is meg tudja oldani. Komplett blokk biztosítja a riasztó megoldását, a szauna vezérlését, az épület hangtechnikáját.

A rendszer az épület távfelügyeletét, a távirányítás lehetőségét biztosítja mobil telefonon illetve számítógépen keresztül.

Az épületgépészeti beállítás, a padlófűtéses helyiségek hőmérsékletének ellenőrzésén kívül a hőmérséklet  távoli beállítása /internet/ nem csak a felhasználó kényelmét szolgálja, de lehetőséget ad arra, hogy a tapasztalatok felhasználásával a felhasználói igény változását  a tervező segítségével távolról módosítsa, illetve probléma esetén távoli segítséget nyújtson a rendszer működésének ellenőrzésével.

A Loxone miniszerverrel megvalósított fűtésvezérlés kezelőfelülete egy ipad, ami a vezérlőszekrényre van felszerelve, és a vezérléssel Wi-Fin keresztül kommunikál, a távoli eléréshez internetre van szükség.  Az ipad a vezérlőszekrényről levehető és a ház bármely részén elhelyezhető /nappali, dolgozó/. Így nem kell a kazánházba menni ha ellenőrizni kívánják a működést, illetve valamelyik helyiség hőmérsékletén kívánnak változtatni.